Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
say0something
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
say0something
  16 Junio 2011
say0something
say0something: Cytat: Przez zapachem i konserwantem mamy 2 emolienty, w tym oliwę z oliwek, która jest najwartościowszym składnikiem tego masła, ponieważ przenika do wnętrza włosa, wzmacniając go. Oprócz tego antystatyk, czyli składnik ułatwiający rozczesanie włosów oraz zapobiegający elektryzowaniu. Na podstawie tych składników masło powinno natłuścić i wygładzić włosy. Wszystko, co po zapachu i konserwancie, mało istotne. Daleko w tyle, w minimalnej ilości znajdują się składniki, którymi na opakowaniu chwali się producent: miód oraz egzotyczne olejez wizażu wzięte :]

Oczywiście to do agoosi
agoosiaaa
agoosiaaa
  16 Junio 2011
say0something
say0something: Oczywiście to do agoosi

dzieki, nie pomyslalam zeby sprawdzic na wizazu :mrgreen:
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  16 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ty masz tak jak ja zimne oczy, zimne włosy a skórę beżową - ciepłą. ale jesteś latem bo głównie liczą się włosy i oczy

tez tak myslalam, zawsze mialam zagwostke... wiesz w pewnym momencie zwatpilam w kolor moich wlosow... dawno ich nie wiedzialam w naturalnym kolorze, w calej swojej okazalosci... pewnie wiekszosc bylaby siwa :rotfl:

w kazdym badz razie wczoraj wyszlo mi to:

kolor bardzo zblizony do pozadanego, nie narzekam. niestety idzie do poprawki bo koncowki ktore byly najmocniej rozjasnione, praktycznie nie chwycilo :C nie wyglada to tragicznie, nieco punkowo :D
w kazdym badz razie teraz mam dylemat co do szminki, kocham pudrowe kolory ale teraz wygladam w nich mdlo, caly ranek wszystkie pomadki i blyszczyki przerylam i nic :/ Odcienie koralowe (coral) jeszcze przejda, ale reszta?
masz (macie) jakies propozycje na kolor ust ktory bedzie mi teraz pasowal?
WIDAC PONIZEJ ZE WYGLADAM NA RYJU MDLO :O (i te blond koncowki :ninja:)

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  16 Junio 2011
massacre
massacre: WIDAC PONIZEJ ZE WYGLADAM NA RYJU MDLO :O

nizej nic nie wyglada mdlo :w00t:

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

Paulinessa
Paulinessa
  16 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Przeanalizuje mi ktos sklad?? Aqua, Cetearyl Alcohol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Olea Europaea Fruit Oil, Parfum, Phenoxyethanol, Cetyl Esters, Glycerin, Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil, Benzoic Acid, Caprylyl Glycol, Salicylic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Mel, Pentaclethra Macroloba Seed Oil, Sodium Benzoate, Tocopherol.

Moim zdaniem przeciętny, bo poza tą oliwą to nic nie ma za bardzo, bo konserwant i zapach wysoooko.
Martittaaaaa
Martittaaaaa
  16 Junio 2011
Jasmina
Jasmina: Martittaaaaa: L`Biotica Biovax A+E Serum wzmacniające - gdzie to dostanę? Bo jakoś nigdzie tego nie widziałam :/ Apteka, SuperPharm.

Przeszłam wszystkie apteki i nigdzie nie ma :/ najwyżej zamówię przez neta. Na razie kupiłam to:

Chyba są w miarę ok ?
massacre
massacre
  16 Junio 2011
Prinz
Prinz: nizej nic nie wyglada mdlo

ponizej mojego ryja chyba :rotfl:

wez pomoz i doradz jaki kolor ust, nie przywyklam do mocnych kolorow - wszystkie pomadki mam bladorozowe, blado bezowe, bladokoralowe, pudrowe :/

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Jasmina
Jasmina
  16 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Chyba są w miarę ok ?

Tak są dobre, maska jest świetna :)
massacre
massacre
  16 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Chyba są w miarę ok ?

ja uzywam Loreala regularnie i nie narzekam, maski kilkuminutowe - nie mam czasu trzymac wlosow mokrych 30-90 minut
mam te:

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  16 Junio 2011
massacre
massacre:

a to czemu dół masz blond? nawet nie wyglądasz źle ale w blondzie chyba lepiej :)
Elph06
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 12
Elph06
  16 Junio 2011

Chciałam dzisiaj kupić tą maskę Stapiz, dwóch sprzedawców na all jest z Krakowa i nie mogę się do nich dodzwonić ;/
A w sklepie fryzjerskim nie było, już mam dość.
Za to zrobiłam sobie mieszankę olei: oliwy z oliwek, rycynowego, kokosowego i oliwki dla dzieci, ciekawe jak się będzie sprawdzać.
Btw można tak je łączyć?

A.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  16 Junio 2011

aha juz doczytałam :D

co do szminki.. nie mam pojecia, ja szminki nie dobieram do wlosow.

massacre
massacre
  16 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a to czemu dół masz blond?

nie wiem... dol byl najjasniejszy i nie chwycilo - slabiutko

Konto usunięte
Konto usunięte: w blondzie chyba lepiej :)

chyba kwestia przyzwyczajenia, doboru ciuchow i makijazu... wiem, ze blond mi pasuje... odrosty niestety sa straszne, poza tym rozjasnianie niszczy mi wlosy... mysle nad rozwiazaniem, ktore da mi swiety spokoj.

hej, co Tam? masz fote tych nowych butow?

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  16 Junio 2011
massacre
massacre: chyba kwestia przyzwyczajenia, doboru ciuchow i makijazu... wiem, ze blond mi pasuje... odrosty niestety sa straszne, poza tym rozjasnianie niszczy mi wlosy... mysle nad rozwiazaniem, ktore da mi swiety spokoj.

w sumie masz racje, lepsze te farbowanie niz rozjasnianie.

massacre
massacre: hej, co Tam? masz fote tych nowych butow?

a nic od kosmetyczki wróciłam bo mi robiła te hybrydo-żele :D bomba, fotki butow nie mam bo po 25 maja są do odbioru.
Transcendencja
Transcendencja
  16 Junio 2011
massacre
massacre: (i te blond koncowki )

I te oczoyebne paznokcie mui borzyczku
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.