Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  18 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ciekawe czy ten zielony bardzo się różni od fioletowego... A włosy są po nim bardzo matowe ?

matowe plus objetość :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Już widzę panikę jakbym tyle białego proszku miała w podręcznym

wlasnie ja mialem w podrecznym, cud ze nie znalezli :crylol:

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  18 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

proszę :* :calusek:
Jasmina
Jasmina
  18 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a jakas inna odzywke 'lekka' do stosowania na codzien?

Z Nivea polecam :)
pijana
pijana
  18 Junio 2011

Upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu, serum i jedwab BioVax w komplecie, 11 zł w Super-Pharm.

gagulina
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 13
gagulina
  18 Junio 2011

Olej rycynowy na całą noc, może być? :) I wtedy z jajem czy bez?

Mariettaa
Mariettaa
  18 Junio 2011
gagulina
gagulina: Olej rycynowy na całą noc, może być? :) I wtedy z jajem czy bez?

Oo nieźle. przecież po rycynowym włosy są meeega 'tłuste'.. i niezbyt pachną, a z jajkiem to już w ogóle papka jak nie wiem co.. i jak tu spać? ja jak robię takie zabiegi to mieszam olejek z jajkiem nakładam na włosy i zakładam foliowy czepek, a i tak często wylatuje mi to 'jajko' spod niego... nie radzę do spania.. oO

chyba, że istenieje inny sposób z jajkiem i olejkiem, które się nie rozlewa, nie pachnie tak specyficznie i którego -tym samym- nie znam, to wybacz.
Mariettaa
Mariettaa
  18 Junio 2011

zbieram się zbieram i zebrać nie mogę...
to jest moja głowa...
stety- niestety. no trudno.
Chcę skrócić włosy, ale nie wiem jaka fryzura byłaby odpowiednia.
normalnie mam włosy, takie jak na zdjęciu albo bardziej poskręcane(zależy czy wysuszę do końca), ale czasami też prostuje, także żeby było w miarę ok... nie lubię spędzać przy nich dużo czasu także żeby nie trzeba było modelować itd...
stąd moje pytanie..
.jaka fryzura?
.rudy? dobry kolor, czy raczej nie? (mam piegi, tylko, że na zdjęciu nie widać, bo jakość jest... jaka jest- nie mam innego na kompie)
. jeśli tak, to co z brwiami? (są dość ciemne jak do rudego i nie chciałabym, żeby wyglądało to komicznie..) czym rozjaśnić?
Glaubenskrieger
Glaubenskrieger
  18 Junio 2011
Mariettaa
Mariettaa: Chcę skrócić włosy, ale nie wiem jaka fryzura byłaby odpowiednia.

Do ramion (z przodu możesz zostawić ciut dłuższe, tył krótszy, zalezy, jak lubisz;)), wycieniowane, ciut więcej grzywki zaczesanej na bok.
Jeśli fryzjer dobrze wycieniuje, to kręcone i wyprostowane, będą się dobrze układać.

Mariettaa
Mariettaa: .rudy? dobry kolor, czy raczej nie? (mam piegi, tylko, że na zdjęciu nie widać, bo jakość jest... jaka jest- nie mam innego na kompie)

Możesz spróbować, byleby to nie był jakiś marchewkowy odcień. Możesz też zrobić pasemka rudawe, jakiś balejaż...
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  18 Junio 2011
Mariettaa
Mariettaa: to jest moja głowa...

aleś ładna :zakochany:

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

sinaasappelsap
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 3
sinaasappelsap
  18 Junio 2011

ile maskę biovax trzymać na włosach?

maybe I had said something that was wrong

pijana
pijana
  18 Junio 2011
sinaasappelsap
sinaasappelsap: ile maskę biovax trzymać na włosach?

30-60 minut
Mariettaa
Mariettaa
  18 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Do ramion (z przodu możesz zostawić ciut dłuższe, tył krótszy, zalezy, jak lubisz;)), wycieniowane, ciut więcej grzywki zaczesanej na bok. Jeśli fryzjer dobrze wycieniuje, to kręcone i wyprostowane, będą się dobrze układać.

dziękuję bradzo. :) myślałam o czymś podobnym właśnie taki jakby dłuższy wycieniowany bob z grzywką o ile dobrze zrozumiałam, tak? :) swoją drogą z grzywką to mam niezły zonk, bo mi jej bardzo dużo leci na przód... ale ogólnie same się układają.
Konto usunięte
Konto usunięte: Możesz spróbować, byleby to nie był jakiś marchewkowy odcień. Możesz też zrobić pasemka rudawe, jakiś balejaż...

nie no pasemek to nie chcę, bo nie podobają mi się... u kogoś, jak są fajnie zrobione to tak, ale chyba źle bym się czuła..

bo jest jeszcze opcja- dready (na początek 20 cienkich z tyłu głowy. ;d tylko.. szkoda mi trochę włosów...

Prinz
Prinz: aleś ładna

dziękuję, ale nie wiem z której strony. ;d
Transcendencja
Transcendencja
  18 Junio 2011
Mariettaa
Mariettaa: stety- niestety. no trudno.

Zapuściłbym do pasa na Twoim miejscu :ziober2: Efekt byłby powalający ale skoro chcesz ścinać to tnij :)
Mariettaa
Mariettaa
  18 Junio 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zapuściłbym do pasa na Twoim miejscu

pas to nie, ale do linii talii bym chciała.. jednak musiałabym czekać jakiś rok albo 1,5...
jeśli chodzi o włosy to nie mam cierpliwości. ;d
Transcendencja
Transcendencja
  18 Junio 2011
Mariettaa
Mariettaa: pas to nie, ale do linii talii bym chciała.. jednak musiałabym czekać jakiś rok albo 1,5... jeśli chodzi o włosy to nie mam cierpliwości. ;d

Mi się marzą loki do pasa , Ty masz ładne fale a narzekasz na brak cierpliwości :nie:
Chcesz się zamienić ? Ja akurat mam takie średnie ale proste i czarne :and:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.