siema.mam prawie 16 lat i małe piersi..
wczoraj poczułam lekki ból lewej piersi a dziś tam coś jest coś małego i trochę boli mnie ta pierś..:|
nie wiem co to jest ale się boje..
pytania:
1.miałyście kiedyś coś takiego?
2.kiedy mi to zejdzie?
3.czy to może oznaczać że zaczynają mi rosnąć piersi.. ? (tylko że sama lewa? )
4.jak/co was bolało jak wam rosły?
5.czy to może oznaczać tylko coś złego?
pomóżcie mi bo naprawdę sie tym przejęłam.
a i proszę nie pisać odpowiedzi typu `tak umrzesz itp.. ;|` bo to zostawcie sobie dla siebie.
a i w google czytałam już to tam piszą jakies 12 latki pytają czy im rosną i wgl ale to zupełnie inna sprawa.
pytanie do dziewczyn. strona 1 z 3
ginekolog nie gryzie, najwyzsza pora zebys go odwiedzila. jezeli sie wstydzisz, idz do kobiety- lekarza. nie ma co odkladac.
Nic w tym nienormalnego nie ma.
A jesteś przed okresem? To na pewno nic poważnego ale jeśli się obawiasz to idź do ginekologa.
Ogólnie radzę się nie martwić na zapas :)
Idź z tym do ginekologa.
Możesz mieć obolałe przed okresem, a możesz mieć jakiś guz w piersi.
Lepiej, żeby przyjrzał się temu lekarz - będziesz miała pewność, czy coś Ci jest.
boli Ci to?
mialam cos takiego,bylam u lekarza. okazalo sie ze to jest jakis torbiel malutki i po tygodniu znikl.
Jeśli masz jakieś wątpliwości,
to możesz udać się do pracowni ultrasonograficznej i zrobić sobie USG piersi.
Jeśli chodzi o guzki w piersiach, że tak powiem 'wymacane' - zależy w jakiej fazie cyklu jesteś, od drugiej połowy cyklu nie powinno się dotykać do biustu, bo w tym czasie można w nim doszukać się wielu niepokojących objawów.
USG z pewnością pokaże, czy to co wyczułaś jest czymś godnym niepokoju.
Może tak zupełnie nic nie być, a może zrobiła Ci się torbielka (które nie są groźne, żyje się z nimi, niektóre kobiety mają je rozsiane po całych piersiach ;) ).
Aha, tak dla jasności i Twojego spokoju - rak piersi nie boli ;)
Kobiece piersi to jednak taka sprawa,że nie ma co się zdawać na domysłach...Niekoniecznie musisz iść od razu do ginekologa, jeśli się boisz/wstydzisz itd. Najpierw możesz zgłosić się do lekarza rodzinnego. Może od od razu rozwieje twoje wątpliwości. Chociaż wiadomo-najlepiej ginekolog. Zawsze możesz poprosić mamę lub przyjaciółkę,żeby z tobą poszła.
If you don't wanna be my best friend then why am i still in your bed?
1. Miałam kiedyś guzka w prawej piersi.
2. Jak nie pójdziesz do ginekologa i nie sprawdzisz co to jest to może nie zejść wcale.
3. Możliwe. Ja też mam małe piersi i czuję, że mnie czasami bolą, ale to jest normalne.
4. Wokół sutków i bardziej były to takie skurcze niż ból.
5. Może oznaczać coś złego, ale jak się nie przebadasz to się nie dowiesz.
Normalnie w takim wieku rak piersi jest rzadko spotykany.