madzia2143
madzia2143
  3 Agosto 2011 (pierwszy post)

Witajcie :piwo:

Kim jest hipster?
Pozwólcie, że posłużę się cytatem:

Konto usunięte
Konto usunięte: Dla prawdziwego hipstera modne jest to, o czym jeszcze nikt nie wie, że jest modne. Z tym że prawdziwy hipster nigdy nie powie o sobie, że jest hipsterem. To byłoby bardzo niemodne.Hipsterzy to jedna z najbardziej ulotnych i nieokreślonych subkultur. Nie wiadomo nawet, czy jest subkulturą, czy może postsubkulturą lub subkulturą w cudzysłowie. Według definicji Władysława Kopalińskiego, hipster to „zapalony miłośnik jazzu, osoba zamiłowana w rzeczach modnych i eleganckich, w nowościach”. Słowo pochodzi z lat 40. I, oczywiście, jest kilka wersji co do jego genezy. Pierwsza mówi, że wzięło się od okrzyku hep, używanego w środowiskach jazzowych jako wyraz aprobaty dla czyichś umiejętności, stylu, wyczucia. Druga, że pochodzi od hop – slangowego określenia opium. Jest i trzecia, że od hipi, co w afrykańskim narzeczu oznacza: otwierać komuś oczy.

Kilka zdjęć, abyście mieli rozeznanie o co mniej więcej chodzi ; )

Pytania:
1. Słyszeliście o tej 'subkulturze'?
2. Jaki macie do niej stosunek?
3. Podoba Wam się taki styl?
4. A może sami jesteście hipsterami? ;)

Pozdrawiam!
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  4 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to czym ja jestem? mam raybany, iphona 4G i też BlackBerry, aczkolwiek sturbucks rzadko, bo pod domem niestety mam inną sieciową kawiarenkę fak

nie wiem, trzeba zrobic test na fotce "kim jestes" i tam umiescic pytania typu
Jakie masz okulary sloneczne
1. Ray Bany - jestes hipsterem
2. F&F z Tesco - jestes wiesniakiem ale na topie
3. Polo by Ralph Lauren - jestes niemodny
4. Versace - urwales sie z Marsa
5. D&G - byles na wakacjach w Egipcie i kupiles podrabiany badziew za dwa dolary

:ninja:

:crylol:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

asiulcia1
asiulcia1
  4 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Słyszeliście o tej 'subkulturze'? 2. Jaki macie do niej stosunek? 3. Podoba Wam się taki styl? 4. A może sami jesteście hipsterami? ;)

1. coś się obiło o uszy
2. neutralny
3. może być :>
4. nie :)
mmaryjka
mmaryjka
  4 Agosto 2011
massacre
massacre: 1. Ray Bany - jestes hipsterem

ale to tylko przeciwsłoneczne.
korekcyjne mam innej marki, więc nie wiem czy się nie zaliczam do niemodnego;d
massacre
massacre
  4 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale to tylko przeciwsłoneczne.

tak tez ujelam w pytaniu:
massacre
massacre: Jakie masz okulary sloneczne

Konto usunięte
Konto usunięte: korekcyjne mam innej marki

korekcyjne moze w ten weekend uda mi sie kupic, 2 for 1 na designerskie - upatrzylam sobie Prady, ale wydaje mi sie ze sa za waskie oprawki do mojej dosc powaznej wady wzroku i ze nawet profilowane soczewki nie dadza rady by dobrze to wygladalo

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

SchwarzeFlamme
SchwarzeFlamme
  4 Agosto 2011
massacre
massacre: Jakie masz okulary sloneczne

a gdzie opcja 'byle plastik z rynku'?
mmaryjka
mmaryjka
  4 Agosto 2011
massacre
massacre: upatrzylam sobie Prady

ja się uparłam na pradę i mi pękły oprawki przy szkłach. za duża wada, za grube szkła i miałam je z pół roku tylko.
massacre
massacre
  4 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a gdzie opcja 'byle plastik z rynku'?

oops sorry - byle plastik z rynku automatycznie wyklucza cie z bycia hipsterem :lol:

Konto usunięte
Konto usunięte: ja się uparłam na pradę i mi pękły oprawki przy szkłach. za duża wada, za grube szkła i miałam je z pół roku tylko.

dlatego sobie je odpuszcze, sa dobre na wade max -2

styka51
styka51
  4 Agosto 2011
massacre
massacre: 1. Ray Bany - jestes hipsterem 2. F&F z Tesco - jestes wiesniakiem ale na topie 3. Polo by Ralph Lauren - jestes niemodny 4. Versace - urwales sie z Marsa 5. D&G - byles na wakacjach w Egipcie i kupiles podrabiany badziew za dwa dolary

1. Nie mam ray banów.
2. Nie mam żadnego ciucha z tesco.
3. Nie mam polo by...
4. Od Wersacziego też niz nie mam.
5. Od Dolce też nic nie mam.

Na dodatek NIGDY nie piłam kawy czy czegoś tam ze starbucksa :ninja:
massacre
massacre
  4 Agosto 2011
styka51
styka51: 1. Nie mam ray banów. 2. Nie mam żadnego ciucha z tesco. 3. Nie mam polo by... 4. Od Wersacziego też niz nie mam. 5. Od Dolce też nic nie mam. Na dodatek NIGDY nie piłam kawy czy czegoś tam ze starbucksa

ale zakladam ze masz duzo lepsze zycie, z tego co piszesz zawsze :martuska:

styka51
styka51
  4 Agosto 2011
massacre
massacre: le zakladam ze masz duzo lepsze zycie, z tego co piszesz zawsze

A wiesz, nie narzekam. Na dodatek od wczoraj taka piękna pogoda, to troszkę kolorku nabrałam :zakochany:
A i po tygodniu w górach ważę 48 kg :pavarotti:
massacre
massacre
  4 Agosto 2011
styka51
styka51: A i po tygodniu w górach ważę 48 kg

jak ty mnie wkuwiasz momentami :krzeslo:
48 kilo :szok:
wieszak :jezyk2:

madzia2143
madzia2143
  5 Agosto 2011
massacre
massacre: 48 kilo wieszak

chciałabym :and:

massacre
massacre: Ray Bany

chyba należy mi się ban, nie wiem czym są Ray Bany :ninja:
pijana
pijana
  6 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: chyba należy mi się ban, nie wiem czym są Ray Bany

Okulary :)

Najsłynniejszy model, wayfarer :) Zresztą u mnie na ryju też można obejrzeć Ray Bany :lol2:
madzia2143
madzia2143
  6 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Okulary :)

aaaa no to już wiem o co chodzi ;p dla mnie to są 'kujonki' ;p
dużo osób je swojego czasu miało (bynajmniej u mnie), teraz jest moda na wayfarery przeciwsłoneczne z jakimiś motywami na oprawkach. Ostatnio miałam nie zły polew, padał deszcz a przede mną wyrósł rząd dziewczyn ( dokładnie 6 ) właśnie w tych okularach na nosie :wtf: nie rozumiem dlaczego zakładają ludzie okulary PRZECIWSŁONECZNE gdy słońca NIE MA :and:
pijana
pijana
  6 Agosto 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: aaaa no to już wiem o co chodzi ;p dla mnie to są 'kujonki' ;p dużo osób je swojego czasu miało (bynajmniej u mnie), teraz jest moda na wayfarery przeciwsłoneczne z jakimiś motywami na oprawkach. Ostatnio miałam nie zły polew, padał deszcz a przede mną wyrósł rząd dziewczyn ( dokładnie 6 ) właśnie w tych okularach na nosie nie rozumiem dlaczego zakładają ludzie okulary PRZECIWSŁONECZNE gdy słońca NIE MA

No, przyjęły się jako "kujonki", ale najpopularniejsze, a może wręcz kultowe są (były?) właśnie przeciwsłoneczne wayfarery. Mnie też orają okulary przeciwsłoneczne w deszcz albo zimę, oczywiście pomijając przypadki, które noszą je w zimę naprawdę dla ochrony (np. na stoku), a nie dla lansu :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.