Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Paulinessa
Paulinessa
  3 Marzo 2011

I jeszcze taki znalazłam :wtf:
aqua,cetearyl,cetrimonium chloride,diplamyfoylethyl ,hydroxyethylmonium methousulfate,parfum,benzyl alcohol,citric acid, peg-5 cocomonium,methosulfate,m ethylchloroisoyhiazolinon e, sodium glutamate hydrolized, milk protein, hydroxypropyltrimonium hydrolized casein, methylisothiazolinone, sodum cocoyl glutamate, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Może taki? Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmitoyl-ethyl Hydroxyethylmonium Methosulfatem, Parfum, Hydrolized Milk Protein, Phenoxyethanol, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone.

nie, zaraz przepisze
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  3 Marzo 2011

Aqua, Cetearyl Alcohol, Methosulfate, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Casein, Phenoxyethanol, Hydrolized Milk Protein, Methyldibromo Glutaronitrile, Citric Acid, Methylchloroisothiazolinone, Parfum, Sodium Cocoyl Glutamate, Methylisothiazolinone

:and:

Paulinessa
Paulinessa
  3 Marzo 2011

A ta minka to po co na końcu?

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: A ta minka to po co na końcu?

myśle skąd sie bierze taka różnorodność składów, może ten co Ty wkleiłaś to jest jakiś najnowszy albo stary nie wiem, ja mam inny ale tą maske mam jakieś pół roku ponad, albo ja mam nowszy skład albo Ty dałaś nowszy ale jak faktycznie na taki zmienili to juz nie kupie jej!!!
Jasmina
Jasmina
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: : Kallosa mlecznego czy Scandic COCOMASK ?

Scandic. Miałam oba i ona była zdecydowanie lepsza i składowo i w praktyce.
Jasmina
Jasmina
  3 Marzo 2011

Ale dziś zrobiłam zakupy !

Maska Loreal Elseve Total Repair 5, Biovax L'biotica do wypadających, Seboradin Niger Lotion, jedwab Biovax, nafte kosmetyczną z olejkiem rycynowym i jeszcze dziś kupię Henna Treatment Wax i za tydzień ampułki Radical :D

Aaaaaale się ciesze :w00t: :w00t:

Paulinessa
Paulinessa
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: myśle skąd sie bierze taka różnorodność składów, może ten co Ty wkleiłaś to jest jakiś najnowszy albo stary nie wiem, ja mam inny ale tą maske mam jakieś pół roku ponad, albo ja mam nowszy skład albo Ty dałaś nowszy ale jak faktycznie na taki zmienili to juz nie kupie jej!!!

Nie mam pojęcia jaki teraz jest ten skład :nie:

Jasmina
Jasmina: Ale dziś zrobiłam zakupy ! Maska Loreal Elseve Total Repair 5, Biovax L'biotica do wypadających, Seboradin Niger Lotion, jedwab Biovax, nafte kosmetyczną z olejkiem rycynowym i jeszcze dziś kupię Henna Treatment Wax i za tydzień ampułki Radical :D Aaaaaale się ciesze

Sup0er :ziober2:
Jasmina
Jasmina
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: BioVax ;-) nie ma alkoholu z tego co kojarze i ma proteiny jedwabiu

Mam go już :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: Oba są dobre ale aloesowy lubię bardziej. I nawilża lepien niż ten pomaranczowy bo mam oba.

Go też już mam :D

Prinz
Prinz: zostawiam na około 5 min, jest napisane ze na 2.

Uważaj żeby Ci włosów nie wysuszyło.

Konto usunięte
Konto usunięte: 'Robiłyście (uczennice) już banana

Fajnie to wygląda :)
Jasmina
Jasmina
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Sup0er

Przypływ kasy i musiała zaszaleć, poluję też na jakąś odżywke Ziai. tylko nie wiem którą wybrać :woot:
Paulinessa
Paulinessa
  3 Marzo 2011
Jasmina
Jasmina: Przypływ kasy i musiała zaszaleć, poluję też na jakąś odżywke Ziai. tylko nie wiem którą wybrać

Z Ziaji najbardziej lubię jojobę :)
L3Xa
L3Xa
  3 Marzo 2011

hej :)

Moje włosy maja kolor mniej wiecej taki numer 2. Zlapie mi castingiem na taki kolor bursztynowy?
wiem ze nie ma co sie sugerowac kolorami na opakowaniu, lecz z tylu jest braz i pokazany mozliwy kolor po :) a szkoda wydawac 25zl w boto :)

Jasmina
Jasmina
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Z Ziaji najbardziej lubię jojobę :)

Tak ? Może i ją wezme.
Spłukujesz ?
Paulinessa
Paulinessa
  3 Marzo 2011
Jasmina
Jasmina: Tak ? Może i ją wezme. Spłukujesz ?

Spłukuję :) :tak:
Babsy
Babsy
  3 Marzo 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: hej :) Moje włosy maja kolor mniej wiecej taki numer 2. Zlapie mi castingiem na taki kolor bursztynowy? wiem ze nie ma co sie sugerowac kolorami na opakowaniu, lecz z tylu jest braz i pokazany mozliwy kolor po :) a szkoda wydawac 25zl w boto :)

watpie zeby ciemne wlosy zafarbowalo na jasniejszy kolor... chyba ze jest to farba rozjasniajaca do wlosow ciemnych;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.