Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: szkoda, że tak dużo tu jest pytan ogólnych a mniej osób chwali się jakimiś produktami, że są fajne itp, może coś byśmy 'odkryły' nowego, fajnego...

No szkoda właśnie, bardzo szkoda :) chociaż ostatnio sama tu prawie nie bywam :nie:
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No szkoda właśnie, bardzo szkoda :) chociaż ostatnio sama tu prawie nie bywam

zadałam Ci ostatnio pytanie o skład, ale chyba nie zauwazyłaś. poszukam i wkleje jeszcze raz.
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Chantal, ProSalon, Maska intensywnie regenerująca z kompleksem termicznym i wyciągiem z bambusa Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Petrolatum, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Dimethicone, Microcrystalline Wax, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Keratin, Bambusa Arundinacea Leaf Extract, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Parfum, Ascorbic Acid, Vanillyl Butyl Ether, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Butylparaben, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Hexyl Cinnamal, Alpha-Isomethyl lonone, Benzyl Salicylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Buthylphenyl Methylpropional, D-Limonene, Linalool, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, DMDM Hydantoin. Taki piękny skład i tylko zapach przeszkadza. @ Paulinessa, co sądzisz?

znaaaaaaaaaaaaaaaaaaaki.
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: zadałam Ci ostatnio pytanie o skład, ale chyba nie zauwazyłaś. poszukam i wkleje jeszcze raz.

Pewnie, że nie widziałam :)

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Petrolatum, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Dimethicone, Microcrystalline Wax, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Keratin, Bambusa Arundinacea Leaf Extract, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Parfum, Ascorbic Acid, Vanillyl Butyl Ether, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Butylparaben, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Hexyl Cinnamal, Alpha-Isomethyl lonone, Benzyl Salicylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Buthylphenyl Methylpropional, D-Limonene, Linalool, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, DMDM Hydantoin.

To tak jakby skłąd to te zielone elementy jak dla mnie, bo potem juz parabeny :) Mi się podoba, fajne ma składniki :) sporo też silikonów, ale nie przeszkadzają mi obecnie ani trochę :)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To tak jakby skłąd to te zielone elementy jak dla mnie, bo potem juz parabeny :) Mi się podoba, fajne ma składniki :) sporo też silikonów, ale nie przeszkadzają mi obecnie ani trochę :)

wiem, ale przed parabenami właśnie szereg tych dobrych, ten zapach wszystko psuje. zastanawiam się, czy kupić
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: wiem, ale przed parabenami właśnie szereg tych dobrych, ten zapach wszystko psuje. zastanawiam się, czy kupić

Aż taki drażniący? :)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Aż taki drażniący? :)

nie lubię jak zapach jest tak wysoko, wolę jak jest gdzies na koncu ale w sumie nie jest przed najwazniejszymi składnikami i nie wiem.
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie lubię jak zapach jest tak wysoko, wolę jak jest gdzies na koncu ale w sumie nie jest przed najwazniejszymi składnikami i nie wiem.

Moja maska Tołpa też ma niby zapach wysoko, ale jest naprawde dobra :)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Moja maska Tołpa też ma niby zapach wysoko, ale jest naprawde dobra :)

ta zielona kallosa też ma gó... niany skład, a na moje włosy działa świetnie, kupię tego Chantal'a, narazie jednak zachwycam się stapizem :zakochany:
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ta zielona kallosa też ma gó... niany skład, a na moje włosy działa świetnie, kupię tego Chantal'a, narazie jednak zachwycam się stapizem

To może warto wypróbować :)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To może warto wypróbować :)

ostatnio tez zastanawiam sie laczego po tym stapizie tak długo pachną włosy, w niedziele go nakładałam, przez cztery dni myłam włosy, nakładałam cos innego a w czwartek dalej pachniały stapizem :woot:
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ostatnio tez zastanawiam sie laczego po tym stapizie tak długo pachną włosy, w niedziele go nakładałam, przez cztery dni myłam włosy, nakładałam cos innego a w czwartek dalej pachniały stapizem

Widocznie jakiś intensywny zapach ma ;)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Widocznie jakiś intensywny zapach ma ;)

ma intensywny, ale kallos tez ma intensywny, artego fruitfree tez ma intensywny, trzyma sie dwa dni ale nie cztery czy pięć :szok: mnie sie wydaje, ze tak głęboko wnika we włosy.
Paulinessa
Paulinessa
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ma intensywny, ale kallos tez ma intensywny, artego fruitfree tez ma intensywny, trzyma sie dwa dni ale nie cztery czy pięć mnie sie wydaje, ze tak głęboko wnika we włosy.

To tym lepiej :Ziober2:
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  17 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To tym lepiej

no lepiej lepiej, teraz zamowie tego scandica i chantala, zobaczymy, z chantala obowiązkowo zdam relacje :napalony:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.