Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Elph06
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 12
Elph06
  18 Abril 2011

Postanowiłam w końcu zafarbować włosy. Chcę użyć farby Wellaton. Czy jedno opakowanie starczy mi na włosy cienkie, do łopatek?

A.

Elph06
Elph06
  18 Abril 2011

Jeszcze zastanawiam się nad farbami:
http://www.fryzjer-sklep.pl/produkt/item/prod,4042,n,farby-do-wlosow-nowej-generacji-nouvelle

Konto usunięte
Konto usunięte: Farba w kremie, dzięki której będziesz mieć olśniewający a zarazem naturalny odcień włosów przy równoczesnym bezpieczeństwie stosowania. Połączenie najnowszych substancji koloryzujących w najczystszej postaci ( ponad 99 %), zapewnia :  naturalny, piękny odcień  lśniący kolor, niesamowity blask  trwałość  jednolite pokrycie Cechy charakterystyczne:  specjalna baza ochronna  produkt jest mieszany z oksydantem 3%, 6%, 9% , 12%  zasada tworzenia formuły 1:1  dla serii megalift 1:2 Właściwości chemiczne: wyważony dobór składników aktywnych: substancji koloryzujących, amoniaku (wodorotlenek amonu) połączonego z nadtlenkiem tworzących perfekcyjną formułę oddziaływania na włos, gwarantując zdrową strukturę, czego rezultatem jest intensywny i lśniący kolor. Właściwości ochronne: Podstawowym składnikiem produktu jest kompleks wysoce wyselekcjonowanych substancji kosmetycznych, wśród nich POLYQUATERNIUM-6 , który wykańcza zabieg, chroni włosy, dodając im siły i blasku. Kompleks wzmacniających substancji tworzy bazę, która stanowi ponad 90% farby w kremie.

i nad tą:
http://www.fryzjer-sklep.pl/produkt/item/prod,3801,n,j-j-farba-do-wlosow-100-ml-f333
Konto usunięte
Konto usunięte: Farba J&J jest innowacyjnym kosmetykiem barwiącym. Najbardziej zaawansowane badania są stosowane i wprowadzane do zrekompensowanej formuły , tak że wzmacnia każdą specyficzną funkcję produktu taką jak jednolity kolor, naturalne odcienie, wysokie refleksy, bezpośrednie rozjaśnienie aż do 4 tonów , całkowicie pokrycie siwych włosów, długoterminowe utrzymywanie się koloru bez przedwczesnego blaknięcia. Farba dostępna jest aż w 70 różnych odcieniach podzielonych na następujące tony: -naturalne- jesionowe- ciepłe- złociste- miedziane czerwone- fioletowe- mahoniowe- czarne rozjaśniające - korektory - Stosunek farby 1:1,5 - do odcieni bardziej naturalnych - Stosunek farby 1:1 - bardziej intensywne odcienie Farby Julien & Julien zawierają naturalne ekstrakty, które powodują pogłębienie kolorów, przez co stają się one wibrujące i doskonale kryjące

Co o nich myślicie? Czy ta pierwsza faktycznie będzie mało niszczyć włosy?

A.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  18 Abril 2011
Elph06
Elph06: Postanowiłam w końcu zafarbować włosy. Chcę użyć farby Wellaton. Czy jedno opakowanie starczy mi na włosy cienkie, do łopatek?

może nie starczyć, ja jak farbowałam wellatonem włosy cienkie tak za ramiona to wystarczało mi LEDWO na rozprowadzenie farby, kij z tym jak farbujesz na ten sam kolor, ale jak zmieniasz kolor to kup dwa aby wszedzie farba była równo nałożona. :-) wellaton - dobry wybór ;-)

Elph06
Elph06: Co o nich myślicie? Czy ta pierwsza faktycznie będzie mało niszczyć włosy?

nie znam ani jednej, ani drugiej...
Elph06
Elph06
  18 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Właśnie zastanawiam się, czy nie pójść do sklepu fryzjerskiego, żeby mi doradzili którą farbę wybrać. Ty polecasz właśnie Wellaton, dlatego o nim pomyślałam, w sumie już go miałam w ręce w sklepie, ale przeterminowany ;/

A.

pijana
pijana
  18 Abril 2011

Na Grouponie jest oferta 48 zł za strzyżenie i jakieś badanie włosów w moim mieście w Berendowicz&Kublin... Zastanawiam się czy skorzystać, bo chcę właśnie obciąć włosy tak do ramion, bo są przesuszone i czekam aż mój kolor odrośnie :woot: Chyba się skuszę...

Elph06
Elph06
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Na Grouponie jest oferta 48 zł za strzyżenie i jakieś badanie włosów w moim mieście w Berendowicz&Kublin... Zastanawiam się czy skorzystać, bo chcę właśnie obciąć włosy tak do ramion, bo są przesuszone i czekam aż mój kolor odrośnie Chyba się skuszę...

W sumie poczekaj może na lepszą ofertę, u mnie np jest kilka ofert 'fryzjerskich', wszystkie mycie+ strzyżenie+modelowanie+ jakiś tam zabieg regeneracyjny i jedna jest za 60zł, inna za 40 a inna za 30 :P Jest strona, która zbiera wszystkie oferty typu grupon, groupon, mydeal, możesz tam sprawdzić (wpisz 'zniżkomania' w wyszukiwarce ;p )

A.

pijana
pijana
  19 Abril 2011
Elph06
Elph06: W sumie poczekaj może na lepszą ofertę, u mnie np jest kilka ofert 'fryzjerskich', wszystkie mycie+ strzyżenie+modelowanie+ jakiś tam zabieg regeneracyjny i jedna jest za 60zł, inna za 40 a inna za 30 :P Jest strona, która zbiera wszystkie oferty typu grupon, groupon, mydeal, możesz tam sprawdzić (wpisz 'zniżkomania' w wyszukiwarce ;p )

No właśnie problem w tym, że w moim mieście te serwisy wszystkie nie funkcjonują jeszcze (dopiero szukają osób do pracy w Częstochowie w Grouponie) i to jedyna oferta ze wszystkich branż :( Lipa...
Elph06
Elph06
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No właśnie problem w tym, że w moim mieście te serwisy wszystkie nie funkcjonują jeszcze (dopiero szukają osób do pracy w Częstochowie w Grouponie) i to jedyna oferta ze wszystkich branż :( Lipa...

Aha, no to faktycznie. Hmm w sumie jak Ci nie zależy na tym badaniu to nie wiem czy nie lepiej iść do swojego sprawdzonego fryzjera:P Ale jak chcesz spróbować to możesz skorzystać. Ja zauważyłam że te oferty przyciągają ludzi do rzeczy, których nie potrzebowali, tzn ja sama jak je przeglądam i coś mi się spodoba (np ostatnio depilacja kilku miejsc ciała za 40 czy 60zł) to zaczynam się zastanawiać 'a może bym się przeszła', ale niestety jeszcze nie te czasy dla mnie żebym wydawała pieniądze na coś, bez czego mogę się obejść :P No ale kusi ;d

A.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Berendowicz&Kublin.

nie wiem jak u Was, ale w Katowicach tego salonu nie polecam!!!
mmaryjka
mmaryjka
  19 Abril 2011
toni&guy - warto?
agoosiaaa
agoosiaaa
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: toni&guy - warto?

powiem tak, spraye do blondow maja fajne i takie ogolnie nablyszczacze:
shimmer mist for blondes

glosser for blondes

chociaz ten glosser ma jeszcze wygladzac itp to tak srednio spelnia swoja role, oprocz tego musze uzywac jeszcze serum.
no ale wlosy wygladaja fajnie po nich.
jesli chodzi o szampony i odzywki, to uzywalam szaponow z serii do blondow - jednego do chlodnych blondow, drugiego do cieplych blondow.
ten pierwszy to nie pamietam, jak dzialal, natomiast drugi mam dalej i z wlosow robi mi siano + sa niemile w dotyku :nie:
uzywalam tez odzywki do chlodnych blondow, byla ok, ale bez jakiegos szalu.
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jakieś badanie włosów

a w ogóle to jakie to badanie? pod mikroskopem? fizyczne czy jakie? analiza?
pijana
pijana
  19 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a w ogóle to jakie to badanie? pod mikroskopem? fizyczne czy jakie? analiza?

"Badanie skóry głowy mikrokamerą".
Elph06
Elph06: Aha, no to faktycznie. Hmm w sumie jak Ci nie zależy na tym badaniu to nie wiem czy nie lepiej iść do swojego sprawdzonego fryzjera:P Ale jak chcesz spróbować to możesz skorzystać. Ja zauważyłam że te oferty przyciągają ludzi do rzeczy, których nie potrzebowali, tzn ja sama jak je przeglądam i coś mi się spodoba (np ostatnio depilacja kilku miejsc ciała za 40 czy 60zł) to zaczynam się zastanawiać 'a może bym się przeszła', ale niestety jeszcze nie te czasy dla mnie żebym wydawała pieniądze na coś, bez czego mogę się obejść :P No ale kusi ;d

No ja właśnie też doszłam do wniosku, że się wstrzymam :ninja: Sporo kosmetyków mi się pokończyło, portfel rozwalił, przeprowadzam się... Dam sobie spokój :D
mmaryjka
mmaryjka
  20 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: powiem tak, spraye do blondow maja fajne i takie ogolnie nablyszczacze:

kupiłam taki w srebrnej z błękitnym napisem. zobaczę co to za cudo. fajne mają opakowania, więc kupiłam:mrgreen:
osobiście szamponu teraz nie zmienię bo znalazłam TEN jedyny:)
pijana
pijana
  20 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: osobiście szamponu teraz nie zmienię bo znalazłam TEN jedyny:)

Jaki, jaki ? :>
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.