Zadziora
Zadziora
  5 Febrero 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Jasmina
Jasmina
  22 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ta herbata taka chyba jest, że dużo osób po niej źle się czuje ja miałam okropne mdłości, było mi niedobrze (na początku nie wiedziałam, że to po niej) i zanim się zorientowałam to kilka razy po prostu zwymiotowałam i przestałam pić, a najgorzej rano, wieczorem pół biedy.

To może jakieś jej skutki uboczne i nie tylko ja je mam :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: Na włosy tej herbaty jeszcze nie piłam. Głównie przy zapaleniu pęcherza lub infekcji dróg moczowych się taką podaje. A jesteś pewna, że to od herbaty? Może zmiana ciśnienia lub skoki temperatury?

Tak jestem pewna, bo zawsze po jej wypiciu 4 razy zaczęła mnie głowa mocno boleć..

Konto usunięte
Konto usunięte: Kurde, próbuje go otwierać, ale chyba nie mam takich mocy

Szkoda :and:
ImaDrug
ImaDrug
  22 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: Dziewczyny nie wiem dlaczego, ale jak kilka razy piłam herbatkę pokrzywową bardzo mnie bolała głowa po niej Chcę ja pić ze względu na włosy, ale ten ból głowy jest uciążliwy Też to u siebie zauważyłyście ?

Wiesz,jak ja zaczynam ją pic zaczyna Mnie bolec gardło,jak przestaję bol gardła znika..dziwne to ale dlatego przestałam pić pokrzywę choć bardzo ją lubię
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  22 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Nivea też ma takie cudo z wody utlenionej ;)

ta ale Nivea to akurat niska jakość w porównaniu do tych profesjonalnych :-) typu Matrix, Artego, Loreal, Framesi itp.

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie mam farbowanych włosów. Z natury mam ciemny blond. A ten środek można nakładać po umyciu, przed suszeniem. Za każdym razem nie będę tego używała, bo nie chcę mieć aż tak jasnych włosów. Raz na jakiś czas.

Uff, myślałam, że po każdym myciu :-) raz na jakiś czas, na ok (2 min.) 3 tyg - nie zaszkodzi :-) swoją drogą te spraye są świetne, nie wiem jak ten co używasz ale te profesjonalne - extra :napalony: super pojaśniają, fajne refleksy robią!

Konto usunięte
Konto usunięte: Tutaj masz skład

o dziwo ma nawet dużo extraktów etc, szkoda, że niektóre w małych ilościach. :-(
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  22 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: To może jakieś jej skutki uboczne i nie tylko ja je mam

na wizażu pytałam o to w wątku, było więcej dziewczyn z takimi 'objawami' :-( szkoda.
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  22 Abril 2011

w ogóle framesi ma bardzo fajne produkty, niestety drogie - ale warto.

ja ostatnio zakupiłam Toner framesi :-) dalam 99 zl - ale świetny jest :zakochany:
gramatura chyba 100 g czy 150, nie wiem bo mam go w robocie.

Jasmina
Jasmina
  23 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: na wizażu pytałam o to w wątku, było więcej dziewczyn z takimi 'objawami' :-( szkoda.

Konto usunięte
Konto usunięte: Wiesz,jak ja zaczynam ją pic zaczyna Mnie bolec gardło,jak przestaję bol gardła znika..dziwne to ale dlatego przestałam pić pokrzywę choć bardzo ją lubię

Szkoda, to pokrzywa nie jest dla mnie :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: w ogóle framesi ma bardzo fajne produkty, niestety drogie - ale warto. ja ostatnio zakupiłam Toner framesi :-) dalam 99 zl - ale świetny jest gramatura chyba 100 g czy 150, nie wiem bo mam go w robocie.

Czyli jednak nie rozjaśniasz włosów ? :)
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  23 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: Czyli jednak nie rozjaśniasz włosów ? :)

Noo hmm nie :woot: pisałam już dawno, że lepiej mi było w ciemnych włosach i że nie będę bardziej pojaśniać :P Teraz mam dalej te pasemka, ale farba mi tak szybko z nich złazi, że masakra :szok: po dwóch myciach wyłażą rude a żeby nie farbować tego tak często kupiłam sobie ten Toner (bez oksydantu) i raz w tyg sobie przejadę po tych pasemkach, nie szkodzi, nie przyciemnia reszty włosów tylko na te rude działa i fajnie odświeża na brąz :-) a ogólnie włosy już mam brązowe, doły jeszcze ciemniejsze ale góra już jasnobrązowa :-) może zrobie zdjęcie w najbliższym czasie to wrzuce :-)
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  23 Abril 2011

Dzisiaj zaczynam trzecie opakowanie Vitapilu :mrgreen:
(kuracja dwumiesięczna - 60 tabletek)

Jasmina
Jasmina
  23 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Noo hmm nie pisałam już dawno, że lepiej mi było w ciemnych włosach i że nie będę bardziej pojaśniać :P Teraz mam dalej te pasemka, ale farba mi tak szybko z nich złazi, że masakra po dwóch myciach wyłażą rude a żeby nie farbować tego tak często kupiłam sobie ten Toner (bez oksydantu) i raz w tyg sobie przejadę po tych pasemkach, nie szkodzi, nie przyciemnia reszty włosów tylko na te rude działa i fajnie odświeża na brąz :-) a ogólnie włosy już mam brązowe, doły jeszcze ciemniejsze ale góra już jasnobrązowa :-) może zrobie zdjęcie w najbliższym czasie to wrzuce :-)

W ciemnych Ci dobrze, nie ma sensu zmieniać koloru :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Dzisiaj zaczynam trzecie opakowanie Vitapilu (kuracja dwumiesięczna - 60 tabletek)

Też biorę Vitapil, ale jestem jeszcze przy pierwszym opakowaniu :P
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  23 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: W ciemnych Ci dobrze, nie ma sensu zmieniać koloru :)

Też tak sądzę, poza tym ja jestem Latem - mój naturalny kolor jest mysi, nie pasują do mnie ciepłe barwy włosów więc nie mogę zamienić się nagle w Wiosne lub Jesien - musze wybrac albo kolor Zimy - czarne włosy, ciemne brązy o chłodnym odcieniu lub zostać przy Lecie co jest nie możliwe :lol: więc zostanę przy ciemnych o popielatym odcieniu (chociaz popiele w ogole mi sie nie podobaja, to wygladam w nich nieźle :-))

Jasmina
Jasmina: Też biorę Vitapil, ale jestem jeszcze przy pierwszym opakowaniu :P

Powiem Ci po pierwszym miesiącu miałam wielkie łał - włosy nie wypadały wcale, jak wyczesałam pięć włosów to było dużo :woot: drugie opakowanie tak samo, ale do połowy, przez ostatni miesiąc wypadanie się nasiliło, wydaje mi się, że to jakieś przesilenie wiosenne. :nie:
Jasmina
Jasmina
  23 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Też tak sądzę, poza tym ja jestem Latem - mój naturalny kolor jest mysi, nie pasują do mnie ciepłe barwy włosów więc nie mogę zamienić się nagle w Wiosne lub Jesien - musze wybrac albo kolor Zimy - czarne włosy, ciemne brązy o chłodnym odcieniu lub zostać przy Lecie co jest nie możliwe więc zostanę przy ciemnych o popielatym odcieniu (chociaz popiele w ogole mi sie nie podobaja, to wygladam w nich nieźle :-))

Mi się bardzo podobają popielate odcienie brązów :) Polką bardzo one pasują, albo popielate blondy, teraz coraz mniej ich widzę..

Konto usunięte
Konto usunięte: wydaje mi się, że to jakieś przesilenie wiosenne.

Bardzo mozliwe :) Mi póki co nie wypadają.
Jasmina
Jasmina
  23 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: Polką

Polkom*

Co za błąd :zonk:
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  23 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: Mi się bardzo podobają popielate odcienie brązów :) Polką bardzo one pasują, albo popielate blondy, teraz coraz mniej ich widzę..

Mało kto lubi popiele więc jestem zdziwiona, popiel sprawia wrażenie takiego przybrudzonego koloru, szarego :-)
a pasują z tego względu, że większość Polek to kobiety Lato :-)

Jasmina
Jasmina: Bardzo mozliwe :) Mi póki co nie wypadają.

a ja już sie nie przejmuje, olac to ;d
Jasmina
Jasmina
  23 Abril 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Mało kto lubi popiele więc jestem zdziwiona, popiel sprawia wrażenie takiego przybrudzonego koloru, szarego :-)

Mi się taki bardzo podoba :mrgreen: Bardziej niż te ciepłe odcienie..

Konto usunięte
Konto usunięte: a pasują z tego względu, że większość Polek to kobiety Lato :-)

To prawda.
ThatsMyName18
ThatsMyName18
  23 Abril 2011
Jasmina
Jasmina: Mi się taki bardzo podoba Bardziej niż te ciepłe odcienie..

ciepłe odcienie, np brązy lubią przebłyskiwać na rudo :nie: ja kiedyś robiłam eksperyment i pomieszałam 50/50 jasny brąz nature (która wychodzi ciepło) + jasny brąz popiel - ekstra, taki chłodny odcien ale nie taki mocno 'brudny' :zakochany: na taki chce sie farbować.

Jasmina
Jasmina: To prawda.

Polki nienawidzą tego mysiego koloru i pozbywają się go najszybciej, jak to możliwe :ziober2: wiem po sobie, w gimnazjum byłam BLONDYNĄ :lol:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.