Konto usunięte: Poza tym jakby nie było- rozpowszechniłaś to, więc stało się to częścią internetu.
Tak bo mam zgodę, z tym że miałam to wrzucić później... Z rozpowszechnionego utworu można bez zezwolenia twórcy i nieodpłatnie korzystać w ramach
dozwolonego użytku prywatnego , czyli wtedy gdy słuchasz tego na własny użytek osobisty bądź z osobami pozostającymi z Tobą w relacjach pokrewieństwa, powinowactwa.Jednak w szkole nie mogłaby tego wykorzystać bez jego zezwolenia bo jest to wbrew prawu. Poza tym to, że nie ma wzmianki o prawach autorskich nie oznacza, że tych praw nie posiada.Bo mamy autorskie prawa osobiste i prawa majątkowe. I to, że nie zostało wspomniane o prawach autorskich nic nie znaczy bo w świetle prawa
nie ma żadnych wymagań co do zastrzegania sobie autorstwa do jakiegoś "utworu" i jest to chronione z automatu (i tu chodzi zarówno o utwór pisany,muzyczny,plastyczny,fotograficzny i inne).A to że coś łatwo jest dostępne w internecie nie znaczy że można wykorzystać to bez zgody właściciela.Pomyśl miałam Twoją zgodę na przeróbki, było to rozpowszechnione na fotce gdyby np. jakiś fotograf zajmujący się fotomodelingiem wszedł na forum tutaj załóżmy że spodobałaby mu się ta przeróbka, która została wtedy przez esquilo przeniesiona na dział seks, to co według Ciebie mógłby to wykorzystać?Wziąć sobie ją z internetu od tak i opublikować w jakiejś gazecie albo na swojej stronie bo było już "rozpowszechnione w internecie" (tak jak to ujęłaś co do utworów muzycznych wykonanych przez Marcina). Nie,musiałby mieć zgodę bądź Ci zapłacić za to.