Konto usunięte: Nie wyobrażam sobie na starość tyle lat siedzieć bezczynnie, ale z drugiej strony właśnie nie wyobrażam sobie zlać dla kogoś za marne pieniądze.
Dlaczego bezczynnie ? Przecież można tyle ciekawych rzeczy robić.
Dla kogoś można pracować za naprawdę dobre pieniądze. Podejrzewam, ze ja obecnie zarabiam o wiele lepiej niż mnóstwo tych, którzy mają własne biznesy.
Konto usunięte: jak chce się zostać w Polsce to jedyną przyszłością i sensownym rozwiązaniem jest coś swojego.
No nie jest tak.
Konto usunięte: why? Moim zdaniem to bardzo dobra opcja dla młodych ludzi, jeżeli znają dobrze angielski (a jak nie to wystarczy tak naprawdę rok, żeby z podstaw nauczyć się tego języka dość biegle) i jeśli kogoś nic tutaj nie trzyma ani nie ma pomysłu na siebie, to myślę, że warto jest spakować manatki i wyjechać.
Serio, żaden z ludzi, których znam i zaryzykował, nie narzeka, wręcz nie wyobrażają sobie wracać do Polski. A dodam, że nie były to jakieś wybitne jednostki czy super wykształcone. (a kraje, które mam na myśli to anglia, niemcy, włochy, szwecja chociaż słyszałam, że jest więcej ciekawych opcji, no ale osobiście znam tylko takich)
Nie no, okej, jeżeli ktoś ma ochotę niech wyjeżdża, mi jest dobrze tutaj na miejscu.
Ja również mam wielu znajomych, którzy wybyli, lata temu i coraz częściej od nich słyszę że tęsknią, bardzo tęsknią za Polską, ale wracać do niej nie chcą, bo sami nie wiedzą co by tutaj mieli robić. Za granicą ktoś pracuje w fabryce żarówek, ktoś w knajpie i wmawiają mi, że pomimo tęsknoty czują się spełnieni. Serio ? Spełnieni na linii produkcyjnej, w fartuchu kelnerki, no sory takie zajęcie nie może dać poczucia spełnienia. Sami siebie oszukują.
Konto usunięte: nie. chyba jasno się wyraziłam, że chodzi mi o poglądy, a nie intymne szczegóły z życi
Więc nie wiem co może być aż tak złego w wyrażaniu swoich poglądów na forumie, że możesz mieć przed tym opory.